Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

26.02.2024, 12:11

Sud Bosne i Hercegovine je 23.2.2024. donio rješenje u predmetu Amer Karić i drugi, kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH na način da je osumnjičenom Predragu Petkoviću određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, tj. do 22.3.2024. ili do nove odluke Suda, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačkama a), b) i c) ZKPBiH.

Nadalje, istim rješenjem odbijen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Aleksandru Matoviću i istovremeno su mu određene mjere zabrane, i to:

 

  1. zabrana poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz člana 126.a stav 1. tačka a) ZKPBiH;
  2. zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKPBiH.

 

Izrečene mjere zabrane po ovom rješenju mogu trajati dok za istima postoji potreba. Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera zabrane vršit će se po isteku dva (2) mjeseca.

 

Osumnjičeni Predrag Petković i Aleksandar Matović se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZBiH.